OP WERKDAGEN VOOR 14.00 UUR BESTELD IS DEZELFDE DAG VERZONDEN
Keurmerk webwinkel
OP WERKDAGEN VOOR 14.00 UUR BESTELD IS DEZELFDE DAG VERZONDEN
Winkelwagen 0

Wat een dapper besluit van je Kel!

Kelly Koopmans persoonlijk

Dapper besluit

Hoe vaak ik dat de laatste tijd wel niet heb gehoord. Wanneer ik vrienden en bekenden liet weten dat de winkel ging sluiten, hoorde ik het elke keer weer: dat ze mij dapper en moedig vonden. Als ik nadenk over dat woord, vind ik het maar een gek woord. Het doet mij denken aan Dikkertje Dap die op de trap zat (even off-topic ;-) ), maar daar moest ik wel gelijk aan denken.

Wat is dapper nou eigenlijk?

Ik heb in de Dikke Van Dale opgezocht hoe 'dapper' staat omschreven: 1. zonder vrees = onverschrokken; 2. Flink. Wat is dapper nu eigenlijk? Wanneer ik naar de beschrijving kijk, herken ik hem niet, vooral 'zonder vrees'. Je wil niet weten hoeveel angst ik heb gehad het afgelopen jaar met alle tegenvallers. Door de angst was ik niet in staat om 100% te geven. En mijn grootste angst? Die is nu uiteindelijk werkelijkheid.

Flink zijn herken ik wel deels. Uiteraard kreeg ik als kind wel eens te horen: "Kom op, even flink zijn, het gaat vanzelf wel over." Mijn interpretatie daarvan was: tranen drogen, gas erop en door... Of dat nou helemaal de juiste strategie is, valt te bezien. Er is de afgelopen jaren zoveel gebeurd, en tot een paar weken terug heb ik gevochten als een leeuwin. Ik denk dat 80% van de ondernemers al veel eerder was gestopt met vechten. Regelmatig hoorde ik: "Hoe dan, Kel?! Denk aan jezelf." Maar mijn adrenaline zat zo hoog dat voelen een stuk lastiger werd.

Dat men mij dapper vindt, ligt vooral in het feit hoe ik mij herpak na tegenslagen. Op Instagram ben ik een open boek en deel ik zowel shit als shine. Hierdoor dus ook de tegenslagen en hoe ik steeds opnieuw weer doorga. Dus dat men mij dapper vindt, dat kan ik wel snappen nu ik erover nadenk. Maar eerlijk, voor mij was het de drive om weer een gezonde zaak te hebben. Het voelde meer als levenslust. Ik ben er zo mee verwoven, het is mijn kindje. Dat laat je niet zomaar gaan.

Het verschil tussen dapper en moedig.

Toen ik zocht naar de betekenis van dapper en moedig, kwam ik een blog tegen van Christa van Werkum. Zij heeft de diagnose kanker gekregen en vroeg zich ook af waarom ze dapper gevonden wordt en refereert in haar blog naar Anselm Grün, een Benedictijnse abt en schrijver. Hij omschrijft dapperheid als 'onverschrokken tegenover gevaren, door doorzettingsvermogen en vooral de moed om wat je als juist hebt erkend consequent vol te houden'. Hij maakt daarbij onderscheid tussen moed en dapperheid. Moed heb je, dapperheid verover je. Dapperheid gaat over accepteren wat er op je pad komt en dat zo goed mogelijk proberen te doorstaan.

Als ik het zo bekijk, ben ik inderdaad dapper en moedig.


Ouder bericht Volgende bericht


Laat een reactie achter