Hoe kom ik tot een nieuw product? - De Lekkerste Brownies

Hoe kom ik tot een nieuw product?

online gevuld speculaas bestellen

 

'Hey Kel! Hoe doe jij dat toch?! Die ideeën voor nieuwe producten? Waar haal jij je inspiratie vandaan en ben je vaak bezig met test bakken?' Dit zijn vragen die ik met regelmaat van klanten, maar ook van medewerkers krijg. 

Soms zijn er van die momenten dat het er ineens is. Een idee van smaak combinaties die ik kan gebruiken in de brownies of de macaron taartjes. Ik zal je zeggen dat deze momenten wel schaars zijn. Zo eens in het jaar plopt het ineens op en klopt het ook. Later zal ik jullie in een ander blog meenemen in het proces als ik meer moet nadenken om tot een nieuw product te komen en waar ik dan allemaal rekening mee houd.

Voor nu neem ik jullie graag mee in het proces van hersenspinsel tot werkelijk product hoe het in de winkel of webshop komt te liggen als het ineens in mijn hoofd zit. 

 

Hoe bedenk ik een nieuw product.

Meestal gaat het niet zo, maar vorige week had ik er weer 1. Vorig jaar december hebben we voor een opdrachtgever 1100 pakketjes met brownies verstuurd voor Sinterklaas. Begin dit jaar kreeg ik de vraag of we weer iets konden maken voor dit jaar met Sinterklaas. De voorwaarden waren dat het per brievenbuspakketje verstuurd moest worden en het een product met de smaken van het najaar/Sinterklaas moest zijn. In eerste instantie dacht ik aan gevuld speculaas. Een super mooi product voor Sinterklaas wat ook heel blijft bij het verzenden. Dit heb ik eerder voor in de winkel ook gemaakt en was echt een favoriet bij mijn klanten. Het probleem hiervan is alleen dat het behoorlijk wat werk is en ik voor 1250 pakketjes niet het juiste team heb staan in de productie. Voor het gevulde speculaas moet het deeg mooi egaal en strak uitgerold worden, wanneer je hier geen ervaring mee hebt is dit nogal een dingetje. Het alternatief was voor mij dus inkopen.

Gevuld speculaas leek de opdrachtgever ook een goed product en dus ging ik aan de slag. Ik ben diverse leveranciers gaan contacten voor offertes. Uiteraard heb ik hierbij gelet dat het wordt gemaakt naar mijn kwaliteitseisen. Totdat ik haar weer aan de telefoon had. 'Maar je gaat het dus niet zelf maken? Is het dan wel net zo lekker als jouw brownies. De medewerkers hebben het nu nog over de brownies, het moet dus minstens gelijk zijn of overtreffen. Lukt dat wel als je het inkoopt?' Oef... Tja, uiteraard gaat er niks mee zonder dat ik het getest zou hebben. Maar toch... In mijn hoofd begon het te knagen. Kan ik die kwaliteit wel waarborgen. Kan ik toch niet beter zelf wat maken. En wat dan, kan ik dat aan?!

Hersenspinsel.

Terwijl ik op een vrije dag lekker in het zonnetje zat plopte het op. Waarom combineer ik niet mijn lekkerste producten met elkaar? In zag het al helemaal voor mij. Een dun laagje brownie met daarbovenop een laagje spijs. Natuurlijk met mijn signature gevuld speculaas smaken erin. :-) En dan daar bovenop een speculaas crumble. Damn, het water liep mij al in de mond. Het liefst reed ik gelijk naar de zaak om een proef baksel te maken, maar ik heb mij toch kunnen inhouden omdat ik die vrije dag nodig had. 

De volgende dag op de zaak ben ik gelijk aan de slag gegaan. Terwijl ik mijn hersenspinsel aan het maken was schreef ik alle dingen die ik deed op een blaadje. Hierdoor weet ik voor een tweede keer precies hoeveel gram van alles erin moet. 

In mijn achterhoofd houd ik altijd rekening met dat iedereen die bij mij werkt het product moet kunnen maken. Ik probeer dan hulpmiddelen te vinden die het makkelijker maakt voor iedereen. Een bepaalde spuitmond. Zorgen dat alles al voorbereid kan worden, dat soort dingen. Hierdoor is het straks voor iedereen ook makkelijker werken als er 140 platen gemaakt moeten worden.

Daar was hij dan...

Terwijl ik de eerste plaat in volle concentratie aan het maken was was ik zo nieuwsgierig of mijn hersenspinsel zou gaan werken. Dat vind ik altijd een spannend moment. Na een half uur kwamen de geuren vrij in de bakkerij... Niet normaal zo lekker. Het duurde ongeveer een uur voordat hij klaar was. Ik heb dan een beeld in mijn hoofd van hoe hij eruit ziet, of dat dan zo is is nog maar de vraag. Als er teveel boter in zit dan heeft de crumble niet de juiste textuur, wat weer effect heeft op de smaakbeleving. Maar wauw, hij kwam er perfect uit...

Aan het einde van de dag heb ik een stukje afgesneden van de nog warme plaat. Ik kon echt niet wachten. Ik liep tenslotte al een paar uur in die lucht rond :-) En jemig zeg, dit was echt een smaakorgasme... Samen met een collega heb ik een stukje geproefd. Ook die was laaiend enthousiast.

Mijn signature gevuld speculaas.

Die dag reed ik naar huis met een zakje met gevuld speculaas stukjes om aan Gerard te laten proeven. Allerlei senarios spookten door mijn hoofd. 'Kan ik het wel waarmaken. Is het echt wel zo lekker. Is het niet teveel werk.' De beren in mijn hoofd waren weer volop aanwezig.

Eenmaal thuis heb ik het Gerard laten proeven en mijn twijfels geuit. Ik zal je zeggen, die werden met een zwaai van tafel geveegd.

'Schat... Wauw.. Dit is zo lekker, dit gaat een hit worden. Dan maar wat meer uren draaien' Ik moest zo lachen. Waar ik soms aan mijzelf twijfel zet hij mij gelijk weer met beide benen op de grond en geeft mij een liefdevolle schop die mij laat vliegen. 

En tja, daar ligt het product dan in mijn winkel en is het hier in de webshop te vinden. Mijn signature gevuld speculaas. Terwijl het product nog geen 5 minuten in de webhop stond en de post op social media net online was kwamen de bestellingen al binnen. Ook de klanten die het in de winkel proeven zijn zo enthousiast. Echt zo bijzonder is dat.

Is het een lucky shot? Ik weet het niet, voor mijn gevoel doe ik soms maar wat. Uiteraard heb ik kennis over grondstoffen en weet ik wel een beetje wat ik doe. Maar als het dan in 1 keer weer raak is blijft dat bijzonder. Een collega zei al.'Nee Kel, je doet niet maar wat. Het is een gave die je bezit...'.

Je snapt natuurlijk wel dat ik mij wat licht ongemakkelijk voelde. 

Dit is hoe het soms gaat als ik een product creëer. Heel soms is het er ineens. Het gekke is dat de producten die zo ontstaan vaak de hardlopers zijn. Alsof het zo moet zijn...

 

Ik hoop dat je met veel plezier dit blog hebt gelezen en zo een klein inkijkje hebt gekregen in mijn bakkersbrein. Mocht je trek hebben gekregen en de gevulde speculaas zelf ook willen proeven dan kan je hem natuurlijk bestellen zodat hij binnenkort bij jou op de deurmat ligt. :-) 

Terug naar blog

Reactie plaatsen